Introductie

Graag wil ik mijzelf kort voorstellen. Ik ben Liesbeth van Amerongen – Koelemij en van 1985 tot en met 2021 werkte ik als verpleegkundige met moeders en baby’s op verschillende neonatologie afdelingen. Op de kinderafdeling in 1985 kwam ik voor het eerst met borstvoeding in contact. Daaraan terugdenkend constateer ik dat er sindsdien ongelofelijk veel veranderd is; vooral in de manier waarop moeders die hun kindje aan de borst willen voeden geholpen worden.

Vanaf november 2014 ben ik ook lactatiekundige IBCLC. Voor mij zijn baby’s en borstvoeding onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom was lactatiekundige worden voor mij een logische volgende stap. Als lactatiekundige weet ik veel over borstvoeding, en het delen van deze kennis is iets waar ik enorm veel plezier aan beleef. Daarom geef ik sinds kort ook geaccrediteerde scholing aan zorgprofessionals zoals kraamverzorgenden. Voor meer informatie hierover kun je het beste terecht op deze pagina.

Na ruim 35 jaar gewerkt te hebben als kinder/neonatologie verpleegkundige besloot ik in september 2021 mij alleen nog op mijn borstvoedingspraktijk te richten. Door mijn ruime ervaring met prematuur geboren baby’s en kinderen die extra aandacht nodig hebben weet ik als geen ander dat deze kinderen in een vroeg stadium goede begeleiding nodig hebben om zo snel mogelijk naar de natuurlijke situatie te komen, drinkend aan de borst.

Ook op persoonlijk vlak heb ik ervaring met borstvoeding. Mijn twee dochters heb ik beiden een half jaar of langer borstvoeding gegeven, hierbij heb ik persoonlijk ondervonden dat elk kind, en daarmee elk borstvoedingskoppel, en elke borstvoedingsavontuur weer heel anders is.

Door continue bijscholing op veel gerelateerde gebieden is mijn kennis breed. Dit gaat dan van huilen of slapen van baby’s tot kennis van het microbioom en epigenetica.